tehtnica za dojenčka

Tehtnica za dojenčke nudi preprosto in natančno tehtanje novorojenčkov

Po rojstvu otoka se vsi družinski člani veselijo prihod malega novorojenčka iz porodnišnice. Spremljanje in opazovanje rasti otrok je nekaj najlepšega, kar si lahko starši predstavljajo. Opazovati kako vaš otrok iz dneva v dan raste in se  postopoma razvija je zelo lep del materinstva. Telesna teža vašega otroka je kazalnik tega, kako se vaš otrok razvija. Ravno iz tega razloga, je dobro vedeti koliko vaš otrok vsak teden tehta. Tehtanje otroka je prvih nekaj mesecev je zelo pomembno. Pri rednem tehtanju otroka, nam je v pomoč tehtnica za dojenčke.

Niti eden otrok ob rojstvu ni enak. Vsak ima svoje določene značilnosti. Novorojenčki so si po velikosti ter obliki lahko precej različni. Ob rojstvu po navadi tehtajo med 2 in 5 kilogramov. Na težo novorojenčka vpliva vaše zdravje med nosečnostjo, genski dejavniki in še mnoge druge lastnosti. Povsem običajno je, da vaš dojenček takoj po rojstvu izgubi nekaj telesne teže – tudi do 10 %. Čez nekaj časa, ko mamice začnejo z dojenjem dojenčka, ta začne postopoma pridobivati na telesni teži.

Spremljanje ter merjenje teže novorojenčka

V prvih mesecih je potrebno telesno težo pri novorojenčku redno in pozorno spremljati, saj se tako lažje prepričamo, če se zdravo razvija. Tehtnica za dojenčke bo v tem primeru olajšala vaše delo, saj je zelo enostavna za uporabo, merjenje lahko z lahkoto opravite doma in tako prihranite čas za vožnjo do pediatra. Takšna tehtnica za dojenčke je izdelana točno za tehtanja dojenčkov. Njena uporaba je omejena na le nekaj mesecev, kasneje jo otrok tudi preraste in postane pretežek. Za mlado družino tehtnice za dojenčke lahko predstavljajo kar velik finančni zalogaj. Tudi nakup take tehtnice se ne splača najbolj, če seveda ne načrtujete še kakšnega otroka. Po navadi te specialne tehtnice starši uporabljajo od 3 do 5 mesecev. Na srečo imate vsi, ki ne želite kupovati tehtnice ali si je finančno ne morete takoj privoščiti, možnost izposoje digitalne tehtnice za dojenčka.

To je odličen način tudi za tiste, si ne morete usklajevati »izletov« do zdravnika na vsake toliko dni. Nekatere digitalne tehtnice za dojenčke imajo tudi možnost, da stehtate oblečenega otroka in se teža oblačil od teže otroka odšteje. Ta funkcija nam prihrani veliko časa, saj nam slačenje in oblačenje otroka lahko predstavlja veliko izgubo časa ter energije. Tehtnica za dojenčke stane okoli 70 €. Cena najema tehtnice za en mesec, se giblje okoli 15 – 30 €. Seveda je cena odvisna od vrste tehtnice ter funkcij, ki jih ponuja.

Funkcije, ki jih ponuja tehtnica za dojenčke

Uporaba takih tehtnic naj bi bila enostavna. Dojenčku more zagotavljati udobje, v njej se mora počutiti varno, sproščeno in prijetno. Priporočljivo je, da omogoča hitro ter natančno meritev. Vemo, da so dojenčki lahko nemirni, še posebej v situacijah, ki so jim tuje, zato je hitra meritev dobra lastnost tehtnice, ki nam pride prav, ko se dojenček premika. Priporočljivo je tudi, da si tehtnica samodejno shrani zadnjo izmerjeno telesno težo in da se samodejno izklopi. Tehtnice za dojenčke imajo po navadi zmogljivost do 20 kg.

Koliko telesne teže bi moral pridobiti dojenček?

Po izgubljanju teže, ki doleti otroka po porodu, bo v prvih nekaj tednih pridobival približno 175 do 225 g na teden. Do njegovega šestega meseca starosti je lahko že dvakrat težji, kot je bil ob rojstvu. Takrat se dojenčkova rast tudi malce upočasni. Teža dojenčka lahko niha tudi, ko začnete z uvajanjem goste hrane, vendar je to popolnoma normalno ter običajno.

Tehtnica za dojenčke, nam doma ne predstavlja nikakršnih težav. Z najemom digitalne tehnice za dojenčke, boste prihranili denar in čas. Po prenehanju uporabe jo preprosto vrnete. Naj bo tehtanje vašega dojenčka prijeten materinski trenutek.

Avtor prispevka: