transportni trakovi

Transportni trakovi – zelo uporabni v različnih panogah

V najrazličnejših industrijskih obratih za lažje prenašanje najrazličnejših izdelkov so zelo uporabni transportni trakovi. Takemu traku poljudno rečemo tudi tekoči trak, ki ste ga zagotovo že opazili v vsaki še tako majhni trgovini, na blagajni. A najnovejši transportni trakovi so namenjeni zelo široki uporabi, v nadaljevanju vam povemo, kje vse so uporabni tovrstni trakovi.

Sama funkcija transportnega traku je, da določen izdelek prenese iz točke A na točko B, zato je še posebej uporaben v najrazličnejših proizvodnjah, od živilske, avtomobilske, gradbene, lesne, papirne in reciklažne industrije. Seveda so transportni trakovi glede na uporabo v določeni panogi tudi prilagojeni tako višini, širini kot tudi dolžini in materialom. Vedno so prilagojeni tovoru, ki ga prenašajo. Zato se pred nakupom transportnega traku res vedno posvetujte, kateri trak bo najprimernejši za vaše potrebe.

Vsestranski transportni trakovi za vaše potrebe
Vsak transportni trak v ponudbi je narejen iz nerjavečega jekla in se lahko namesti na katero koli proizvodno linijo, ne glede na to ali gre za polnilno, etiketirno, zapiralno, ali reciklažno linijo. Verjetno ste že ugotovili, glede na ponudbo na trgu, da se tekoči trakovi med seboj lahko zelo močno razlikujejo. Začnimo pri materialu samega traku, od katerega je odvisen oprijem in kako bo odporen na obrabo. Seveda so transportni trakovi na voljo v različnih debelinah, širinah, dolžinah in barvah. Pred samim nakupom dobro premislite, kaj potrebujete in se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, kaj bo najboljša izbira za vaše potrebe. Končna izbira transportnega traku je pomembna, saj mora tekoči trak svojo nalogo dobro in čim dlje opravljati, saj ste ga zato kupili, kajne?

transportni trakovi

Kaj odlikuje kakovostne transportne trakove?
Da proizvodnja linija deluje, kar se le da hitro in učinkovito, potem mora biti transportni trak hiter in zanesljiv. Zelo pomembno je, da je njegovo delovanje, kar se le da tiho. Prav tako mora biti odporen na različne udarce, obrabo in oprijem samega traku ter konec koncev biti mora tudi ognjevaren. Pomembno je tudi, da se transportni trakovi preprosto in hitro namestijo, da so stroški njihovega morebitnega vzdrževanja nizki, da porabijo čim manj električne energije ter da imajo dolgo življenjsko dobo. Transportni trakovi so lahko izdelani oz. prevlečeni z različnimi materiali; PVC, ki je trpežen in prožen, poliuretan, ki ne sprošča škodljivih snovi in je hkrati odporen, poliester, poliolefin in še mnogi drugi materiali, ki so trenutno dostopni. Na tržišču so tudi transportni trakovi, ki so izdelani iz silikona, ki je zelo odporen, klobučevine ali pa mešanice določenih materialov. Izbira je torej res široka, zato se posvetujte s strokovnjakom, kaj bo najboljša izbira za vas.

Kako pa so sestavljeni transportni trakovi?
Tako kot vsak drug industrijski stroj so tudi transportni trakovi izdelani iz več komponent, samo trak je sestavljen iz več slojev materiala, na primer iz tkanine, ki je še ustrezno prevlečena z vsaj enim primernim materialom. Končno izdelan trak se potem namesti na ogrodje, ki je običajno izdelano iz nerjavečega jekla, dva valja pa poganjata trak skupaj z motorjem. Na koncu so transportni trakovi videti zelo enostavno, a na drugi strani nam prihranijo precej dela, časa in slabe volje.

transportni trakovi-1

Življenjska doba transportnih trakov
Kakovostni transportni trakovi imajo dolgo življenjsko dobo, ki se jim običajno izteče, ko se sočasno obrabita tako prevleka kot samo jedro transportnega traku. A zelo pogosto se zgodi, da se premaz traku obrabi in je vseeno treba zamenjati kompletni transportni trak. Življenjska doba transportnega traku se lahko konkretno podaljša, če se ga pravilno in predvsem redno vzdržuje. Transportni trakovi se lahko uporabljajo več let, tudi deset in več let, a samo pod pogojem, da se z njimi ravna skrbno in preudarno, tako kot je zapisano v navodilih proizvajalca trakov.

Avtor prispevka: