dermatološka klinika

Dermatološka klinika diagnosticira in zdravi bolezni kože

Dermatologija je obsežna veja medicine, ki diagnosticira in zdravi bolezni kože, las, dlak, nohtov in žlez. Več o tem si lahko preberete na www.dermatologi.si, kjer se lahko tudi naročite na pregled pri izkušenih dermatologih. Bolezni kože in njenih priveskov je namreč veliko, po nekaterih informacijah celo več kot 3000, tu pa na pomoč pristopi dermatološka klinika, ki jih zdravi. Največ bolezenskih stanj nastaja na koži, ki je naš največji organ. Koža je izpostavljena najrazličnejšim vplivom, tudi škodljivim kot so sončni žarki, zato je pomembno, da zanjo ustrezno poskrbimo. Največjo vlogo pri tem igrata samopregledovanje in redno obiskovanje dermatologov, ki natančno pregledajo kožo.

Za kaj vse je specializirana dermatološka klinika?
Dermatološka ambulanta torej diagnosticira in zdravi različna bolezenska stanja kože in njenih priveskov, kot so lasje, dlake, nohti in žleze. Med najpogostejše bolezni sodijo akne, alergijske bolezni, luskavica, bolezni lojnic, motnje pigmentacije, glivične bolezni, izpadanje las, bolezni nohtov in kožni rak. Slednji je lahko izredno nevaren, saj se hitro razvija, v naprednih stanjih pa ni več ozdravljiv. Tukaj ključno vlogo igra preventivni dermatološki pregled, na katerega se lahko naročite na priloženi povezavi. Poleg tovrstnih pregledov je dermatološka klinika specializirana še za lasersko odstranjevanje dlak, pregled kožnih znamenj in odstranjevanje kožnih znamenj. Slednji postopek lahko steče zaradi estetskih ali pa zdravstvenih razlogov. Poznamo namreč znamenja, ki so le estetsko moteča in tista, ki so nevarna. Med nevarna znamenja sodijo melanomi, ki povzročajo kožnega raka. V teh primerih je odstranjevanje tovrstnih znamenj nujno. Kadar gre za estetsko moteča znamenja, pa je odstranjevanje poljubno in poteka na željo pacienta.

dermatoloska-klinika-1

Kako poteka pregled v dermatološki ambulanti?
Dermatološki pregled se navadno začne s pogovorom o težavah, ki jih ima pacient in zaradi katerih je prišel. V tem delu pregleda dermatolog tudi postavi določena vprašanja, kot so: kdaj ste prvič opazili težave? Ali se je težava sčasoma poslabšala? Ali imate kakšne druge zdravstvene težave? Ali jemljete kakšna zdravila, tudi zdravila brez recepta in dodatke? Temu delu pregleda rečemo anamneza in je pomemben del, saj pomaga pri nadaljnji obravnavi. Po anamnezi sledi vpogled v medicinsko kartoteko, ki lahko o bolezni še kaj razkrije. Nato je na vrsti klinični pregled, ki najprej poteka s prostim očesom, nato pa z ustreznimi napravami. Najpogosteje gre za uporabo dermatoskopa, saj je s tem pripomočkom mogoč najbolj natančen pregled težavnih predelov. Dermatološki pregled pa lahko vključuje tudi fotodokumentiranje znamenj, tovrstno slikanje znamenj namreč omogoča lažje spremljanje morebitnih sprememb, ki se lahko pojavijo. Po kliničnem pregledu sledi sestava pisnega izvida. Tovrsten izvid vključuje podatke o oceni stanja in priporočilih za nadaljnje preiskave, zdravljenje ali nego kože. Vsi naslednji obiski ambulante navadno vključujejo predpisano zdravljenje, ko je to potrebno. Če bolezenskih območij ni zaznanih, pa so po prvem pregledu priporočljivi redni preventivni pregledi, ki bi pomenili hitro odkrivanje morebitnih sprememb.dermatološka ambulantaKako se pripraviti na dermatološki pregled?
Pregled v dermatološki kliniki ne zahteva posebnih priprav, vsebuje le nekaj priporočil, ki omogočajo, da pregled lažje steče. Tovrstno pravilo je, da je nekaj dni pred samim pregledom odsvetovana uporaba krem, mazil in drugih zdravilnih pripravkov na koži. Ti namreč otežujejo postavljanje klinične slike, kar za potrebe nadaljnjega zdravljenja ni dobro. Prav tako je bolje, da se odpravite na pregled nenaličeni, predvsem kadar gre za pregled obraza in vratu. Če se odpravljate na lasersko odstranjevanje dlak je dobro, da si dlake nekaj časa ne depilirate in da tisti dan ne uporabljate različnih krem. Natančnejša navodila se navadno prejme s strani dermatologov, zato je skrb odveč, saj boste vse pravočasno zvedeli. Priporočljivo pa je, da na pregled s seboj vzamete zdravstveno dokumentacijo, ko gre za bolezni kože in njenih priveskov. Tovrstna dokumentacija lahko namreč pomaga pri postavljanju diagnoze in tudi samem zdravljenju. Najbolje je, da se o pripravi na preglede in posege posvetujete s specialisti, še preden se odpravite v kliniko. Dermatološka ambulanta ima namreč vsa navodila in priporočila v zvezi s posameznim postopkom.

Pomembnost rednega samopregledovanja
Dermatološka klinika se pogosto ukvarja s pregledovanjem in odstranjevanjem kožnih znamenj, ki so lahko estetsko moteča ali nevarna. Ravno pri slednjih je poudarjena pomembnost rednega samopregledovanja, saj je zgodnje odkrivanje teh znamenj ključno. Nekatera znamenja so lahko melanomi, ki povzročajo kožnega raka. Ta bolezen pa je ozdravljiva le, če je odkrita v zgodnjih fazah razvoja. Zato dermatologi opozarjajo na pomembnost spremljanja kožnih znamenj, saj človek sam najlažje opazi spremembe na svoji koži. Samopregledovanje znamenj je torej izjemno priporočljivo, poteka pa naj po pravilu ABCDE: A (Asymmetry ali asimetrija), B (Border ali nepravilen rob), C (Colour ali barva), D (Diameter ali premer), E (Evolution ali spreminjanje). Kadar znamenje ustreza kateri izmed črk, to lahko predstavlja nevarnost. Torej, kadar je znamenje asimetrično, ima nepravilen rob, se mu spreminja barva, je v premeru večji od 6 milimetrov ali se skozi čas spreminja, se naročite na pregled. Znamenje je lahko nevarno tudi, če ustreza le eni izmed črk, zato bodite pozorni in natančni pri samopregledovanju. Kadar opazite spremembe na koži, ki niso nujno vezana na znamenja, je vedno priporočljivo, da se o tem posvetujete s specialistom dermatologom. Nenazadnje je preventiva vedno boljša od kurative.

 

Avtor prispevka: